De Britse 7th Division

In de vroege morgen van 7 oktober 1914 zet de British 7th Division onder bevel van major- general Thompson Capper haar laatste manschappen aan wal in Zeebrugge. De divisie bestaat uit de 20th, 21st en 22nd Infantry Brigades, de Royal Field Artillery Brigades, Field Engineers Companies, en de 7th Signal Company. Met treinen vertrekt de divisie naar Brugge. In de nacht van 7 op 8 oktober is ze integraal in de stad en omgeving ontscheping British 7th Div op 6-7 Okt te Zeebruggeondergebracht. Wegens de Duitse dreiging vanuit de richting Rijsel verlaat de British 7th Division de volgende dag Brugge, om de verdediging van Oostende op zich te nemen, waar vanaf 4 uur de ontscheping begonnen is van de 3rd Cavalry Division die, onder bevel van major-general Julian Byng, uit Dover gekomen is. Diezelfde dag, tegen 17 uur, ontvangt de Engelse opperbevelhebber in Brugge een telegram uit Londen, waarin bevolen wordt om voorzorgen te nemen voor de aftocht van de Belgisch-Britse eenheden uit Antwerpen. De British Royal Naval Division , die over geen vervoer beschikt , moet per spoor uit Antwerpen overgebracht worden.

De British 7th Division krijgt de opdracht om samen met de 3rd Cavalry Division de aftocht van de British Royal Naval Division uit Antwerpen te beschermen, maar ook de Franse en Belgische troepen op de verdedigingslijn ten zuid-oosten van Gent bijstand te verlenen. Op 9 oktober wordt een groot gedeelte van de British 7th Division per trein vanuit Oostende naar Gent overgebracht en grotendeels ingeschakeld in de verdedigingslijn ten zuidoosten van Gent, naast de Fransen en de Belgen. Andere delen van de British 7th Division en de 3rd Cavalry Division komen uit Oostende in de omgeving van Brugge.

In de nacht van 8 op 9 oktober verlaat de 10.000 man sterke Royal Naval Division de vesting Antwerpen, samen met de Belgische 2de Legerafdeling van Generaal Dossin. Op 10 oktober trekt het deel van de British 7th Division dat niet naar Gent gestuurd was, naar de omgeving van Beernem en St Joris ten Distel. Er liggen ook eenheden van de 3rd Cavalry Division in Oostkamp. Samen trekken ze vanuit de omgeving van Brugge naar de streek van Torhout en Roeselare.
Op 11 oktober wordt tot de aftocht van de troepen vóór Gent besloten. Generaal Capper met een gedeelte van de British 7th Division heeft opdracht gekregen slechts te blijven tot de Royal Naval Division uit Antwerpen veilig is. Eerst zouden de Belgische troepen achteruit worden getrokken, ondermeer de 4de Gemengde Brigade, waarna de Franse Marinefuseliers om 21 uur zouden volgen en uiteindelijk de Britten om 22 uur. Het Belgische 4de en 24ste Linie Regiment wordt vanuit Lemberge en via Gent, Lovendegem, Zomergem, Ursel, Knesselare, Oedelem en Assebroek naar de omgeving van Brugge gebracht, waar ze voorlopig de stad dienen te beveiligen. De Franse marinefuseliers zouden om 18 uur op het front Gontrode-Kwatrecht worden afgelost door de Britten. De aflossing door de Britten loopt heel wat vertraging op, zodat men pas om 21 uur kan vertrekken. Eerst vertrekken de konvooien en daarna de troepen.
memorial 7th British Div te ZonnebekeOngeveer 3.000 man van de British 7th Division  volgen nadien de Franse Marinefuseliers over Drongen, Luchteren,  Merendree (Kalebrug),  Hansbeke en Bellem. Het hoofdkwartier van de British 7th Division wordt in het kasteel van Bellem ondergebracht. De mannen overnachten in de omgeving van het kasteel. Ondertussen heeft de rest van de British 7th Division en de 3rd Cavalry Division de omgeving van Brugge verlaten richting IJzer. Op 12 oktober  omstreeks 9 uur bespreekt Generaal Capper op het Kasteel van Bellem met admiraal Ronarc’h de situatie.
Vanaf Bellem gaat het via Aalter en Ruiselede naar Tielt, waar ze in de nacht van 12 op 13 oktober kamperen op een grote weide nabij de Onze Lieve Vrouwekerk. De volgende morgen scheiden in Tielt de wegen. De Fransen trekken via Torhout, Kortemark en Zarren naar Diksmuide, terwijl de Engelsen via Lichtervelde trekken en over Roeselare de rest van de British 7th Division vervoegen richting Ieper. Een ander deel trekt via Ingelmunster, St Eloois-Winkel en Ledegem naar Beselare en Zandvoorde.
Op 16 oktober trekt de British 7th Division zich samen met de 3rd Cavalry Division en Belgische troepen terug op Passendale, dat tot 17 oktober bezet wordt door de 3rd Cavalry Division en later op 18 en 19 oktober door de Franse Cavalerie en 87ième en 89ième Divisions territoriales. Op 20 oktober valt ook Passendale in Duitse handen.

Advertenties